Uncategorized

MESH everywhere. Napravite iskorak u pokrivenosti s WiFi. Tu je TP Link DECO Mesh system

Mesh je nova vrsta povezivosti što u prijevodu znaći mreža. Doslovno mreža u ovom slučaju bi bila pokrivenost WiFi signalom određenog mjesta ili više prostora. Tu su nove MiMo tehnologije u povezivosti koje isporučuju putem radio valova na 5 ili 2.4 GHz. 5 GHz pojasna mreža ima manji domet, ali veći protok podataka kroz mrežu, dok 2.4 GHz pojasna mreža u radio valovima ima veći domet, ali manji protok podataka kroz pojas 2.4. S obzirom da je pojas 2.4 GHz u obostranoj komunikaciji maksimalno opterećen s 300 mb/s to je sasvim dovoljno za veliku većinu korisnika. Općenito internet priključci variraju od 25 do 150 mb/s, te u komunikaciji na 2.4 GHz imamo optimalan protok.

Zašto Mesh?

Mesh je totalno drugačija tehnologija neg repeater. Repeater komunicira kao vanjski uređaj te samim automatski koristi samo 50% kapaciteta mreže. Kod Mesh tehnologije je to sasvim drugačije. Mesh isporučiva puni kapacitet, koristi isti naziv mreže pa tako kada se povežete na svoju WiFi mrežu, on vas ne odspaja niti prebaciva na drugu mrežu. S stranu TP linka je brza instalacija Mesh sustava koji je nazvan Deco.

Nema dodatnih kabela po domu.

Deco sustav se sastoji od 2 ili 3 uređaja, zavisno o prostoru i potrebama pokrivenosti. Do sada smo ugradili preko 15 sustava Deco te su svi korisnici prezadovoljni radom. Uređaj je pogodan i za manje poslovanje, te može primiti na sebe do 100 uređaja te im kvalitetno isporučiti internet. On sam po sebi u komunikaciji nije potrebno da je povezan data kabelom, već se povezuje putem WiFi. Dovoljno ga je uključiti u strujni napon. a po svojem izgledu izgleda sasvim moderno te ne kvari estetiku doma.

Omjer cijene i kvalitete.

TP Link je poznati svijetski brend koji se isključivo bavi omrežavanjima baziranim za krajnje korisnike. Recimo TP LINK DECO M4 3-pack košta oko 145 EUR gdje dobijete 3 uređaja s pratećom instalacijom. S 3 uređaja ste pokrili veoma dobar prostor. Kod ostalih proizvođača recimo UniFi samo 1 uređaj košta kao ova 3.

Recimo da koristite 2 uređaja od UniFi koji vas koštaju skoro 500 EUR, na odnosu ovih koji vas koštaju oko 145 EUR. Naša procijena je da je bolje koristiti TP Link Deco sustav 3-4 godine i zamjenuti ga novim, nego koristit UniFi koji je nakon 3-4 godine ostao bez podrške od strane proizvođača Ubiquiti. Zašto? Ubiquiti vas tjera da investirate ponovo u opremu, samim time njihovi uređaji postaju EOL odnosno end of lifetime. Kraj životnog vijeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button